Da li se bliži prvi rođendan vaše bebe? U ovom uzrastu se neke mame spremaju za polazak na posao, neke bebe se spremaju za jaslice, a sigurno se svi spremaju za veliko slavlje. Ovo je takođe i period kada većina mama dobija dobronamerne brižne sasvete, koje verovatno nije ni tražila, o prestanku dojenja. Sada je verovatno beba već probala dosta namirnica, a neke obroke je možda i uvela. Zašto je još uvek mama doji?

Vi ne planirate da prestanete da dojite još uvek?

Svaka mama ima pravo da odabere period do kada će dojiti. Biraju mame i bebe. Ono što je važno jeste da je to pravo svake mame koje niko ne može osuditi i narediti.

Ukoliko želite da prestanete da dojite iz bilo kog razloga, nekon što je beba napunila godinu dana, a potrebna vam je podrška i savet, slobodno mi se možete obratiti za podršku oko bezbolnog postepenog odvikavanja. Ovo je post za mame koje žele da nastave da doje. Žele, a možda nemaju podršku okoline. Kad je dojenje u pitanju, kao što sam već rekla, odluku donose mama i beba, u to nema pravo niko da se meša ili osuđuje. Kako kod odluke za prestanak dojenja, tako I kod odluke da se ne prestane dojenje. Važno je da verujete u sebe i budete odlučne.

Potrebni su vam artumenti?

– Dojenje kod svih vrsta sisara traje u periodu mlečnih zuba. Zubi se zovu iz tog razloga mlečni.

– To je kod naše vrste do škole? – kaže mi sagovornica.

– Da.

Više me ništa nije pitala naredne dve godine.

 

Imunitet.

Da li znate nešto o imunitetu? Imunitet se gradi kroz ceo život, a najintenzivnije kroz period dojenja. Da li se nekad desilo da je cela porodica bolesna, osim bebe? Bebe koja je dojena? Znate li za taj primer, lični, od prijatelja, poznanika…? Da, to je veoma često situacija. Znate li zašto? Majčino mleko sadrži jedan čaroban sastojak, imunoglobin. Beba dobija antitela I imunoglobin putem majčinog mleka čim majčin organizam dobije signal da je beba ugrožena. Kad majka dođe u kontakt sa virusom, vrlo je moguće da će prvo zaštiti bebu putem majčinog mleka, pa tek onda sebe. Iz tog razloga majka bezbrižno može da doji bebu I sa temperaturom (osim u slučaju trovanja) ukoliko ne pije kontraindikovane lekove.

Da rezimiramo: nakon prvog rođendana je razvoj imuniteta veoma važan kao I pre toga, tako da se svi virusi lakše prevaziđu kod dojene dece, dok vremenom beba ne stekne imunitet.

Emocije.

 Šta radimo sa emocijama? Da li emocije znaju šta je prvi rođendan? Da li emocije mere tačno dvanaest meseci kako bi prestale vezu sa mamom koja je nastajala 9 meseci u stomaku, a nastavila se kroz godinu dana perioda dojenja? Da li sada beba treba da bude samostalna, ozbiljna, sigurna u sebe, sa godinu dana?

Bebe od rođenja imaju razvojne faze koje se zovu skokovi u razvoju. Svaka beba ima svoj razvojni period, a najčešće su zabeleženi u uzrastu od 3, 6, 9, 12 meseci, kada beba počinje da fokusira pogled, hvata, komunicira, okreće se I puzi, hoda… To je I period kada većina beba prohoda, oko prvog rođendana. Mnoge mame pamte treći mesec kao najburniji razvojni period, dok ne dođu do razvojnog perioda sa godinu dana. Tada su bebe pune utisaka, novih iskustava, neretko i uplašene. Možda baš tada imaju strah od odvajanja, napuštanja, nepoznatih lica. Dojenje je u tom uzrastu međutim nešto veoma poznato, utešno.

Ovde imamo argument – beba će se sigurno smiriti i utešiti u majčinom zagrljaju.

Veza između majke i bebe je neraskidiva, a prestanak dojenja treba da nastupi postepeno, bezbolno i na obostrano zadovoljstvo bez traume. U bilo kom uzrstu.

Uživajte sa svojom bebom, jer bebe, ne zaboravite, brzo rastu.

Vesna Milosav-Brkić

Savetnica za dojenje udruženja „Roditelj“